Livskvalitet på høje hæle

oktober 9, 2018 2 Af Birgit Leth

 

Som kronisk smertepatient er alting et valg. Alle aktiviteter har en konsekvens. Fysisk belastende arrangementer efterfølges af en regning, der skal betales, på både smerte- og energikonto. I nogle år fandt jeg det enormt frustrerende! Jeg takkede ofte nej til større sociale sammenkomster, fordi jeg ikke kunne overskue de hårde dage, der fulgte bagefter. Jeg kom ganske enkelt til at skrue ned for livet og glæden, af frygt for den regning der kunne følge. Det vil jeg ikke mere.

I lørdags var jeg så til bryllup. Der var lagt op til et brag af en fest, og jeg valgte at springe begejstret ud i det. Regningen kommer uanset. Jeg kan måske regulere en smule på dens størrelse og intensitet ved at gå tidligt hjem, men der vil altid falde en smerteregning. Jeg besluttede mig for at få mest mulig liv og glæde ud af dagen, uanset hvad det efterfølgende “måtte koste”. Det blev til 17 timer på de høje sko, og en nat der blev danset væk. Det var skønt.

Det siger sig selv, at høje hæle ikke er det bedste for en rygsøjle, der er krum, skæv og ude af balance. Det er en stor belastning for hele min krop, og muskler og led er på overarbejde. Men jeg gør det altså alligevel fra tid til anden. Det betyder så meget på andre parametre. Selvom jeg er kronisk syg, er det stadig vigtigt for mig at føle mig flot og feminin i kjole og høje sko. Det er vigtigt af og til bare at leve livet for fuld skrue og få depoterne fyldt op med latter, sang og dans. Det øger min livskvalitet!

Efterfølgende er regningen så faldet, ganske som forventet, men jeg er blevet meget positivt overrasket. Jeg har naturlivis haft mere ondt, end jeg plejer. Jeg har været stiv og øm i alle muskler og led, og har haft brug for ekstra hvile, men slet ikke i den grad jeg tidligere har oplevet.

Endelig høster jeg frugten af de mange timers hårde slid med træning! Endelig er min krop blevet stærk nok til, at smerteregningen udgør 2-3 dage i stedet for 5. Endelig får jeg et målbart bevis for, at det betaler sig at gøre en indsats. Den erfaring kan jeg nu nyde sammen med de gode minder fra en herlig fest. Det giver mig fornyet motivation og glædesbobler i maven. Jeg er på rette vej!