Lykke i mundrette bidder

Lykke i mundrette bidder

august 20, 2019 0 Af Birgit Leth

Sensommeren har gjort sit indtog, og hverdagen er vendt tilbage. Jeg har været stille herinde et stykke tid, fordi jeg har levet livet og nydt sommeren. I bidder. Denne sommer har jeg nemlig haft fokus på at balancere min tid, min energi og min kalender.

Sommeren har tit været en udfordring for mig. Jeg vil så meget, og når solen skinner og fuglene synger, har jeg bare rigtig svært ved at sige nej tak til sjove aktiviteter. Jeg har heller ikke bare sagt nej denne sommer. Jeg har også sagt ja. Jeg har blot øvet mig i at holde balancen.

Jeg har tilrettelagt ting i min kalender, så jeg kunne være afsted nogle dage og nyde og suge til mig. Bagefter kunne jeg så være hjemme nogle dage. Passe min træning, fordøje alle indtryk og få hvilet ud. På den måde var jeg frisk, klar og “genopladet” til næste skønne aktivitet.

Jeg ved det: Det lyder måske kedeligt, kontrolleret og stift. Det kan man godt sige, men jeg ved, hvad alternativet ville have været. Så ville jeg være kørt træt. Have overtrukket energikontoen og være blevet vrissen, grådlabil og udkørt. Jeg ville måske også have været nødt til at fravælge nogle af de ting, jeg virkelig havde glædet mig til, fordi energien ikke rakte til mere. Sådan gik det heldigvis ikke i år – fordi jeg delte mine sommeroplevelser op i passende bidder.

Det har været en skøn sommer! Jeg har været i København, Holland, Sønderjylland og Tyskland. Jeg har været på det skønneste B&B-ophold med en veninde. Jeg har nydt de varme, solrige dage på min altan, hvor jeg elsker at opholde mig. Og jeg har været frisk og udhvilet til at nyde min datters smukke bryllup. Så meget – og endnu mere – har jeg kunnet nå, nyde og suge til mig, uden at kæden “hoppede af”. Fordi jeg tog ansvar!

En lille handling med stor effekt!

Når vi er udfordret fysisk og energimæssigt, kan planlægning på forhånd være en kæmpe gave at give os selv. Når vi er sensitive og kan blive overvældet af de mange oplevelser og dybe indtryk, er det samme sag. Der skal pauser til. De kommer ikke af sig selv og tilfældigt. Vil du være sikker på at få pauser nok, og på de rette tidspunkter, skal de planlægges, prioriteres og vælges til. En lille praktisk foranstaltning med en kæmpe stor effekt!

Og ja; det kan betyde, at der er ting, vi må melde fra til. Min holdning er dog, at jeg hellere vil være fuldt ud til stede i de ting jeg laver. Være nærværende med de mennesker, jeg har valgt at være sammen med. Ellers giver det alligevel ikke mening for mig. Hellere lidt men godt, end at tage munden for fuld og få “oplevelses-forstoppelse”. Det gør ikke noget godt for nogen at blive udbrændt, overtræt og ulykkelig. Og det tager så jammerlig lang tid at kravle ovenpå igen!

Indrømmet; Jeg har slingret en enkelt gang i sommerens løb og har mistet balancen. Det er okay. Det er en lang proces at lære at tilrettelægge livet anderledes, og det kræver træning. Indtil videre har jeg øvet mig i 10 år, og der er fortsat plads til forbedring. Jeg fejrer dog stadig alle de gange hvor det lykkes, for vi skal huske at fejre vores sejre. Alt det der går godt. Alt det der lykkes. Alle de gange hvor vi rent faktisk kommer i mål med de planer, vi har lagt.

Det vi har fokus på, får vi mere af

Jeg fokuserer på glæden i alle de skønne oplevelser, jeg har haft hen over sommeren. Alle de gode stunder og dybe samtaler med mennesker jeg holder af. Alle de gode grin og den skønne musik jeg har lyttet til. De lune aftener i solnedgang og smagen af friske jordbær. Fest, farver og hverdagslykke.

Når jeg lægger mit fokus der, bliver jeg varm om hjertet. Tænk hvor megen skønhed, storhed og nydelse jeg har fået lov at opleve. – Netop fordi jeg tog ansvar for at dele det op i mundrette bidder, så både krop og sind kunne følge med.

Med den rette balance bliver livet godt.