Når sjælen danser

oktober 29, 2018 2 Af Birgit Leth

 

Forleden var jeg til et foredrag. Ikke sådan et helt almindeligt foredrag, hvor man kun skal lytte til det talte ord. Jeg var til et sangforedrag. Jeg havde glædet mig meget, skulle følges med en veninde, og både emnet og foredragsholderen “talte til mig”. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle forvente, men jeg så frem til en god aften. Og det blev det. Det var en helt speciel form: Fortælling, oplæsning, sang og musik i en skøn og velafstemt vekslen.

Jeg var helt til stede. Lyttede og lærte. Nød sangen og det dæmpede guitarspil. Og vi blev “inviteret ind”. Der var passager, hvor vi var stille og lyttede – og der var passager, hvor vi sang med. Det var en helt særlig oplevelse at sidde 60-70 mennesker i en sal, skulder ved skulder, og nynne med på den samme tone helt inde fra dybet. Jeg lukkede øjnene og lod mig flyde med…

Ved årsskiftet valgte jeg mit ord for 2018. Et ord, som skulle være kendetegnende for det nye år, der lå foran mig. Jeg valgte ordet begejstring. Jeg skal love for, at 2018 indtil nu har indfriet mit ønske. Det er så finurligt og skønt, at man på den måde kan programmere sin hjerne til at lede efter alt det der løfter humøret og giver bobler i maven. Jeg har fået så mange oplevelser, der har bragt mig den følelse. Foredraget forleden var en af dem. Dybe, åndrige ord, som flød på kærlige toner. Det var smukt!

Jeg er jyde, født i Himmerland – et sted hvor man sjældent bruger store ord. Jeg har haft for vane til tider at lægge en dæmper på mig selv. Man skal jo nødig blive for glad eller irriterende positiv. Men hvorfor dog ikke?! Jeg har valgt ordet begejstring, og jeg er vild med det ord! Begejstring er noget af det, der gør livet godt! Hvis du også af og til lægger en dæmper på dig selv, skulle du måske prøve at give slip? Suge livet ind for fuld udblæsning, nyde de gode oplevelser til fulde og “turde” at mærke glæden boble vildt i brystet?

Det tillod jeg mig selv forleden – og det tillader jeg mig generelt: At være fuldt ud til stede i en skøn oplevelse, og bagefter være så boblende glad at man er ved at bruse over. Det er da fantastisk! Det er præcis den slags oplevelser, der giver livet en dybere mening. Det er ikke noget, jeg skal arbejde for eller træne mig til. Jeg skal ikke læse tykke bøger og tilegne mig tung videnskab. Jeg kan vælge at parkere smerter og hvad der ellers fylder, for en stund, og så åbne mit hjerte og tage imod. Og bagefter give mig selv lov til at nyde den boblende glæde og begejstring, jeg fyldes af. At få viden og indsigt fyldt på, og samtidig blive så opløftet og rørt at sjælen danser rundt i brystkassen.

Jeg jagter den slags lyse øjeblikke. Leder bevidst efter alt det, der løfter humøret og nærer min sjæl; Alt det der er at begejstres over! Når glæde og taknemmelighed skyller gennem kroppen, bliver smerter og træthed trængt tilbage. Det er en god og effektiv “medicin”. Jeg kan naturligvis, som alle andre, også støde på noget tungt i livet, men jeg vælger at dyrke det lette. – Det er i den grad livskvalitet!

          “Dyrk begejstring. Der er ikke noget så opløftende som en begejstret sjæl!”