Smukke smertefulde efterår

november 1, 2018 2 Af Birgit Leth

 

Det lyder som en voldsom modsigelse at kæde smuk og smertefuld sammen. Det er dog virkeligheden for mange af os på den her årstid. Jeg kender det fra mange andre smertepatienter – og jeg kender det i høj grad fra mig selv. Efteråret er så flot en årstid. De gule og røde nuancer på træerne fylder mig med en særlig varme og blødhed. Jeg kan blive taknemmelig over at se, hvor smukt naturen viser sig frem. Der er også en særlig melankolsk stemning i luften. Visheden om at året går mod sin slutning, og sommeren er helt forbi, gør mig dybsindig på den rigtig fine måde. Alt er varmt i farverne, og samtidig bliver luften gradvis koldere. Ud fra den betragtning holder jeg virkelig meget af efteråret. Men – der er et men: Min krop holder ikke af efterår!

For rigtig mange kroniske smertepatienter er efteråret en pinefuld årstid. Når vejret slår om til ustadigt, og blæst og nedbør raser over landet, raser smerterne tilsvarende meget i kroppen. Da jeg blev smerteramt, troede jeg, det var noget, jeg bildte mig ind. Tidligere havde jeg trukket på smilebåndet, når nogen sagde, at de kunne mærke omslag i vejret, og at eksempelvis gigtsmerter blev forværret. Jeg troede simpelthen ikke på det. Nu stod jeg der selv. Syntes smerterne tog til, som efteråret skred frem. Heldigvis, og desværre, kunne en læge bekræfte, at det er sådan, det hænger sammen. Heldigvis, fordi jeg så ikke var ved at blive skør. Desværre, fordi det så er et vilkår, jeg som smertepatient må leve med.

De første år havde jeg rigtig svært ved det. Jeg er i forvejen en af dem, der kan mærke humøret dale lidt, når den mørke tid kommer. Nu kunne jeg så mærke, at det øgede smerteniveau også i høj grad stjal mit humør. Jeg var mere træt og havde brug for ekstra søvn. Jeg blev nemmere trist til mode, og så fyldte smerterne endnu mere for mig. Det var en negativ spiral. Efterhånden syntes jeg faktisk, det der møg-efterår kunne rende mig et vist sted! Det brugte jeg nogle år på at tænke, før jeg på et tidspunkt traf en beslutning om, at sådan ville jeg simpelthen ikke have det længere!

Jeg kan ikke bestemme over, hvor mange smerter jeg har. Men jeg kan bestemme, hvor meget jeg lader dem fylde, og hvor meget opmærksomhed jeg giver dem. Det gør en kæmpe forskel. Jeg vælger at fokusere på alt det smukke og gode ved efteråret i stedet for, for så fylder sygdom og smerter langt mindre i min bevidsthed. Jeg ved, det kan lyde banalt – men det virker! Jeg har erfaret på egen krop, at det absolut ikke er ligegyldigt, hvor jeg lægger mit fokus. At det nytter at fodre hjernen med lys og positive tanker, så den ikke samtidig kan beskæftige sig med, hvor ondt jeg har.

Det er blot små ting, der skal til, for at vende en grå dag til en god, og det er en fin gestus at vise sig selv. Jeg nyder at skabe en hyggelig stemning på de mørke aftener. Tænde et stearinlys, tænde de små pærer på min troldegren, nyde et stykke god chokolade eller lytte til dæmpet musik. Jeg beskæftiger mig med alt det, jeg altid har syntes var smukt og særligt ved efteråret. Traver en tur og bliver rusket igennem af vinden. Det giver varme i kroppen, og jeg får mere ondt af at sidde stille mange timer. Der kan godt være dage, hvor smerterne raser når regnen slår mod ruden, men de skal ikke stjæle mit humør og min livskvalitet! Jeg vil stadig nyde efterårets flotte farver og den særlige duft af fugtig jord. Det er et bevidst valg! Den øgede træthed er der råd for; at gå før i seng eller tage en lur i løbet af dagen. Ikke ud fra tanken om at det er træls, jeg er træt. Derimod som en luksus, fordi jeg ved, jeg får det godt af det.

Da jeg var barn, sagde en ældre dame: “Man skal være god ved sig, mens man har sig”. Det har jeg aldrig glemt, for hun har jo ret. Snup den lur, tænd et lys på en mørk aften eller tilbring tid sammen med nogen, du holder af. Det er små handlinger, men de har stor effekt på såvel humør som på smerteniveau og træthed. Nyd de flotte efterårsfarver og vær kærlig mod dig selv, uanset hvad du måske kæmper med i denne tid. Vær god ved dig, mens du har dig, fordi du kan! Så bliver efteråret endnu smukkere.